Søg i denne blog

Nybegynder? Start her


Som nybegynder, kan det være en jungle uden lige når man forsøger at vælge det bæreredskab der passer bedst ind i ens hverdag. Mange oplever at arve ældre strækvikler, ringslynger i lærredsstof og uergonomiske bæreseler, alt sammen i bedste mening, men det kan meget hurtigt være med til at ødelægge den glæde og forventning man går med inden man begynder at bære sit barn.

Men inden du køber det som flest anbefaler, den eneste tilgængelige bæresele i din lokale babybutik eller helt opgiver, så gør dig selv den tjeneste og kig på dine og familiens behov for hvornår, hvor meget og hvem der skal bære jeres barn.

Start derfor med at overveje dine behov.

Behovsafstemning


  • Hvem skal jeg bære? Nyfødt, tumling, større barn?

Især for spædbørn gør nogle særlige ting sig gældende når man vælger et bæreredskab. 
Længere nede på siden kan du finde et afsnit særligt om krav til bæreredskaber for de helt små.

Skal du bære et større barn, skal du overveje om det er i kortere eller længere tid sådan at du får et bæreredskab der giver dig den bedste komfort og fordeling af barnets vægt.
Længere nede på siden, finder du et afsnit særligt om krav til bæreredskaber for de større børn.

  • Hvad skal jeg (primært) bruge mit bæreredskab til?

Overvej her om det er til længere ture eller primært op og ned ad trapperne til 3. sal mens barnevognen bliver i kælderen. Det kan også være aflevering og hentning af ældre søskende, praktiske opgaver, en baby der absolut ikke vil ligge selv eller kun vil sove på mor.

  • Hvor ofte og hvor længe ad gangen regner jeg overvejende med at bære?

Hurtige ture op og ned. Lange gåture, hiking. I stedet for klapvognen når de små ben bliver trætte eller noget helt andet. 

  • Skal andre bruge samme bæreredskab?

Skal du dele bæreredskabet med en partner, bedsteforældre eller barnepige? I så fald skal i overveje om jeres behov er de samme i forhold til brugen. Mange køber fx en bæresele i den tro at alle kan da bruge samme bæresele, for så at opdage at den sidder dårligt på den ene part, giver ondt i kroppen, gnaver eller kan ikke spændes mok ind eller ud.

  • Har jeg mod på vikler og at lære bindinger, eller er jeg mere til bæreseler?

Virker viklen helt uoverskuelig? Eller er klikspænder slet ikke noget for dig? Måske en mellemting? Se det også gerne i forhold til dine andre behov.

  • Har jeg særlige udfordringer?
Du kan godt bære dit barn selvom du har dårlig ryg, er bevægelseshæmmet eller har andre udfordringer. Det kan være vanskeligt at finde det rette bæreredskab eller den rette binding, og lige præcis her er det en rigtig god ide at få hjælp fra en slynge- og bærevejleder der kan bidrage med viden om den optimale ergonomi for lige præcis dig og dit behov.

  • I øvrigt
Som nybegynder, for det bliver en naturlig ting senere hvis man virkelig springer på vognen, er det også vigtigt at vælge noget man synes er pænt og passer til ens egen stil. Om det er stor-blomstret pang eller afdæmpede sarte farver betyder lige så meget som det redskab man vælger, da det er tanken at det er det yderste lag i ens beklædning i rigtig mange situationer. Det kan betyde mere end man umiddelbart tror, i forhold til om man kommer godt i gang med at bære sit barn. Dette gælder ikke kun vikler, der fås også bæreseler i farver, mønstre, med blomster, hajer eller lastbiler.


Du kan læse meget mere om de enkelte bæreredskaber via dette link 


Særligt om bæring af nyfødt og baby uden hovedkontrol.


Der stilles nogle særlige krav til bæreredskaber der skal bære de helt små optimalt.


  • Uanset om man vælger en type af vikle, ringslynge eller bæresele, skal baby kunne sættes ergonomisk korrekt. Baby skal støttes fra knæhase til knæhase af alt stof eller panel i bæreredskabet, men samtidig er det vigtigt at babys ben ikke spredes for meget, derfor må panelet i en bæresele eller viklens brede ikke være for stor i forhold til baby.

  • Har man et barn der krøller meget sammen, kan man lade babys ben være inde i bæreredskabet de første par uger, men her er det vigtigt at baby ikke hviler/sidder på side fødder, der skal stadig være samme ergonomiske stilling, med knæene over numsen.

  • Baby bør altid, medmindre man ammer, sidde i oprejst frøstilling og have maven mod mave, med bæreren. I Strækviklen findes også stillingen 'Seated sideways' som også kan bruges, fx til børn der er sat til en form for overvågning ved indlæggelse eller andet.

  • Det er vigtigt at der er god nakke- og hovedstøtte i bæreredskabet, denne bør gå op til babys øreflip og sikre at hovedet ikke kan dingle/falde bagover eller til siderne.

  • Bæreredskabet bør være udformet på en måde der giver babys ryg mulighed for at krumme i C-form. Dette betyder at stoffet skal være blødt og eftergivende så det kan forme sig efter babys ryg og ikke omvendt former babys ryg som det desværre ses i flere bæreseler på markedet.

  • Babys knæ bør altid være højere end numsen (frøstilling) og hofterne kippes sådan at babys ryg krummes og hagen ikke falder ned på babys bryst, dette er også med til at sikre babys luftveje når de bæres.

  • Bæreredskabet skal støtte hele babys krop og holde den tæt på bæreren.


Særligt om bæring af tumling og større børn

Uanset valget af bæreredskab, gælder følgende, for både front, hofte og rygbæring.

  • Barnet bør kunne bæres ergonomisk korrekt i oprejst frøstilling.

  • Hos tumlingen vil der være en langt mere stabil rygsøjle end hos den nyfødte og derfor vil hun ikke sidde med samme C-form i ryggen, men naturligt rette sig mere op. Dette betyder dog ikke at tumlingen ikke skal have muligheden, hvis hun fx falder i søvn under bæringen og synker mere sammen.

  • Bæreredskabet skal støtte tumlingen fra knæhase til knæhase samt hele ryggen, med mulighed for nakke og hovedstøtte under evt søvn.

  • Barnet skal surres tilpas stramt fast til bæreren, sådan at vægten fra barnet fordeles optimalt og ikke trækker i nakke, skuldre, ryg og lænd på bæreren.

Bærerens komfort


For bæreren er det vigtigt at det redskab man vælger, sidder godt på kroppen. En vikle skal være bundet tilpas stramt sådan at baby er surret til bæreren og ikke hænger i stoffet, dette er med til at fordele babys vægt korrekt på bæreren.

Det samme gør sig gældende for en bæresele, her er det desuden vigtigt at sikre sig at de forskellige spænder strammes korrekt og at skulderstropperne ligger glat på bærerens skuldre.

Ved kejsersnit er det vigtigt, og mest behageligt for mor, at bæreredskabet kan bindes over aret så der ikke påføres smerter eller irritation.

Fælles for alle typer, er det at babys vægt ikke må trække i bærerens skuldre, nakke, lænd og hofter, som kan være særligt udsatte kort tid efter en fødsel hvor hele mors krop har ændret sig.

Du kan læse meget mere om de enkelte bæreredskaber via dette link 

Sæt dig godt ind i råd om sikkerhed når du bærer dit barn

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Populære indlæg