Søg i denne blog

Bæreredskaber - Hvem er vi

Der findes et stort udvalg af forskellige muligheder når man ønsker at bære sit barn, helt fra nyfødt og op til de tidlige skoleår.

Sæt dig godt ind i råd om sikkerhed når du bærer dit barn


Strækviklen (SV)

En strækvikle (SV) er et stykke strikket stof (jersy) på omkring 5 meter +/- Der er godt med stræk i stoffet, sådan at det smyger sig om både baby og bærer.

Strækviklen findes i to udgaver ifht strækket.
Et-vejs-strækviklen, strækker kun på tværs i stoffet hvor to-vejs-strækviklen strækker både på langs og tværs af stoffet.

Strækviklen egner sig bedst til omkring 8-10 kg herefter vil baby højst sandsynligt føles for tung, selvom viklen fra producenten fint kan tåle en større belastning.


Målgruppe

Strækviklen egner sig især til de helt små og anbefales fra nyfødt.
Den er velegnet til både nybegyndere og erfarne bærere.


Bærestillinger/bærepositioner/bindinger

Der anbefales som udgangspunkt kun en binding/bæreposition til strækviklen.
Her bæres baby mave mod mave, siddende oprejst i en stilling kaldet PWCC (Pocket Wrap Cross Carry).
Nogle SV producenter reklamere med at man kan lave flere bindinger og også bære på ryggen med viklen, fx i en såkaldt hybridvikle. Dette fordi strækket i viklen er anderledes (to-vejs) end den klassiske strækvikle (en-vejs). 


Fordele ved strækviklen

Strækviklen har mange fordele, uanset om man er nybegynder eller øvet.
Fordi der bæres på begge skuldre, er SV god til at bære i, i længere tid.
Den er rigtig godt til de nyfødte (også præmaturbørn) der har ekstra behov for tryghed, hud mod hud og samtidig skærmer den rigtig fint hvis der er mange mennesker eller postyr og de små bliver overstimuleret.
Strækviklen kan tages på/bindes og beholdes på hele dagen, selvom man tage baby ud og ind flere gange.


Typiske udfordringer forældrene oplever med strækviklen

Mange forældre vil opleve at strækviklen er meget varm at have på, især om sommeren.
Efterhånden som man bruger strækviklen kan man opleve at den bliver svær at stramme og forblive stram nok omkring baby, hvilket bl.a. kan gøre det svært at give baby den ønskede nakkestøtte.


Ulemper ved strækviklen

Strækviklen egner sig som sagt bedst til de små børn og selvom producenterne siger at de kan bære op til 15 eller måske 18 kg så vil de fleste opleve at baby, når de når 8-10 kg, er for tung og vanskelig at sætte korrekt da stoffet simpelthen giver sig for meget.
Mange bliver overraskede over hvor stramt SV skal bindes inden baby kommer i, dette kræver lidt øvelse og tålmodighed af både baby og bærer.
Strækviklen kan være meget varm for både baby og bærer. 
Nogle producenter reklamere med at man kan bære på ryggen med en SV, dette anbefaler (jeg) dog ikke, i det det kan være svært at holde øje med om stoffet bliver på plads, eller glider ned, så baby kan falde ud af viklen.


Forslag til mærker

Der findes rigtig mange SV mærker, men nogen af de mere kendte er nok

JPMBB - En sikker klassiker inden for strækvikler.
Moby - Laver vikler med bambus der er køligere end viklen i ren bomuld.
Mamaslife - Knap så kraftig og bred som den klassiske strækvikle.
Wrapsody - Tyndere bomuldsvikler, rigtig gode i varmt vejr.



Fastviklen (FV)

En fastvikle (FV) eller fastvævet vikle, er et langt vævet stykke stof, fra 2 til 5+ meter, i alt fra bomuld, uld og silke blandinger, til mere avancerede som tencel, repreve og kapok og forskellige tykkelser.
En fastvikle kan bære barnet fra nyfødt til man ikke bærer mere, både front, på hoften og på ryggen.

Basestørrelse

Man bruger de forskellige størrelser til forskellige bindinger. Ens base størrelse, som er den størrelse man bruger til at binde en mave-binding med (En FWCC), ligger typisk mellem 5-7
Dette kan man nogenlunde bestemme ud fra ens tøjstørrelse. Bruger man en 36/38 kan man typisk bruge en str 5 vikle. Str 40/42 til str 6 vikle og str 44/46 en str 7 vikle.
Der findes også vikler i 8-9-10 men det er ikke alle producenter der laver så lange vikler.


Målgruppe

Fastviklen kan bruges af alle der ønsker at bære, fra nyfødt og til man ikke ønsker at bære mere. Den er en ideel afløser for strækviklen hvis man er nået dertil at man søger en erstatning for denne.


Bærestillinger/bærepositioner/bindinger

En Fastvikle kan bindes i et utal af bindinger, alt efter størrelse (længde) både front, på hoften og på ryggen. Fælles for dem alle, er det dog at baby sidder oprejst i den anbefalede frøstilling, med C-form i ryggen. Amme- eller vuggestilling er muligt, men anbefales kun til dette og kun så længe man ammer. Herefter bør baby sættes op igen. Desuden er det muligt at amme baby i oprejst position.


Fordele ved fastviklen

Fastviklen giver mulighed for at bære i lang tid i optimal bærestilling og fordeler vægten fra baby på bærerens krop når viklen er bundet korrekt. Mulighed for rygbæring giver en ny form for frie hænder til opgaver hvor en frontbæring ikke er hensigtsmæsig. Vær dog opmærksom på alder og sikkerhed omkring rygbæring. Hvis man ønsker det, kan man fint nøjes med en vikle i base størrelse. De kortere størrelser er ikke et krav for at kunne lave bestemte bindinger, man ender bare med mere overskudsstof (længere haler) Er man flere der skal bruge et bæreredskab er det mere sandsynligt at to kan bruge samme fastvikle end samme bæresele.


Typiske udfordringer forældrene oplever med fastviklen

Fastviklen kræver en portion vilje og tålmodighed når man kaster sig ud i at binde og stramme omkring baby. Man kan opleve at man får købt en for kraftig vikle der er svært at binde eller, købt fra ny, at viklen er stiv og umedgørlig. Det kan derfor være en fordel at købe brugt. Man kan opleve at det er vanskeligt at stramme nok omkring baby, så baby hænger og vægten derved trækker i bærerens krop, hvilket kan give ondt i nakken, skuldrene og lænden.


Ulemper ved fastviklen

Fastviklen kan kræve mere tid inden man er helt fortrolig med den. Den kan være svær at komme i gang med, fordi man bliver udfordret af at skulle binde udenom baby og altså holde på både barn og vikle imens man binder. Har man kun sin base, kan det være en udfordring at få den bundet når man er på tur, fx hvis der er vådt eller beskidt der hvor man er.


Forslag til mærker

Der findes rigtig mange fastvikle mærker, fra low end (billigere mærker) til high end (dyre mærker). Det er dog ikke sådan at de billige mærker ikke er værd at købe, så der findes et mærke til enhver pengepung.
Yaro, Littlefrog og Hoppediz er eksempler på billigere mærker.
Didymos, Oscha og Baie Slings, er eksempler på de lidt dyrere mærker. Artipoppe, Linuschka og Solnce er eksempler på de helt dyre mærker.


Ringslynge (RS)

En ringslynge (RS) er et stykke stof på typisk omkring 2 meter, hvori der er syet to ringe i den ene ende. En RS kan bruges fra nyfødt til front bæring og til det lidt større barn på hoften.



Målgruppe

En RS er god til hvis man ønsker lidt kortere bæring, fx ved aflevering af større børn i institution. Ved indkøb eller op og ned af trapper.


Bærestillinger/bærepositioner/bindinger

Barnet sidder i ringslyngen på samme måde som i viklen, altså i oprejst frøstilling, og stoffet strammes omkring barnet ved at trækkes igennem ringene. En RS kan bruges til mave, hofte og rygbæring. Det er muligt at lægge barnet ned til fx amning, men anbefales ikke at man bære på denne måde herudover. En RS kan også sænkes sådan at baby sidder op og ammes.


Fordele ved ringslyngen

Ringslyngen er rigtig god til kortere bæring. Den er hurtig at tage på, når man har knækket koden og god til fx putning til lur eller natten, da det er nemt at løsne den og lægge baby fra sig (transfer). Den er god at amme i, både i ammestilling, men også hvor den sænkes med baby i oprejst frøstilling. Det lidt større barn kan bæres på hoften og har således et godt udsyn og når det er muligt at have armene ude (når barnet kan sidde stabilt på gulvet).


Typiske udfordringer forældrene oplever med ringslyngen

Ringslyngen kan være vanskelig at sætte og stramme ordentlig og mange oplever at ringene glider for langt ned når man strammer til. Det kan være svært at bevare sædet hvis man har et barn der strækker ben og ikke får strammet den nederste kant i ringslyngen tilstrækkeligt, sådan at barnet ‘popper’ sædet.


Ulemper ved ringslyngen

Den egner sig ikke til længere ture og lang tids bæring da man kun bære på den ene skulder og vægten ikke fordeles optimalt som med viklen. Det kan være vanskeligt at tråde (klargøre) stramme og sætte ringslyngen korrekt og ikke ende med at have ringene siddende ud for brystet (De skal sidde ved skulderen).


Forslag til mærker

Stortset alle der laver fastvikler, laver også ringslynger af de samme vikler. Desuden findes der forhandlere der har lov at sy RS af de vikler de har til salg. Yaro, Littlefrog og Hoppediz er eksempler på billigere mærker.
Didymos, Oscha og Baie Slings er eksempler på de lidt dyrere mærker. Artipoppe, Linuschka og Solnce er eksempler på dyre mærker.


Meh dai - Med og uden viklestropper.


En meh dai (Tidligere mei tai) er en af flere bæretyper fra asien. De kan minde om bæreseler i udformningen, med mavebælte og skulderstropper (Disse kan være i form af brede viklestropper). Nogen mærker har klik i mavebæltet og kaldes en half-buckle. Den kan bruges til front og rygbæring.


En meh dai med viklestropper, også kaldet en vikletai. Den er udformet på samme måde som en meh dai, men i stedet for faste stropper, er disse lavet i viklestof der kan bredes ud over bærerens skuldre.


Målgruppe

En meh dai egner sig godt til dig der vil have noget nemt og hurtigt, men egnet til længere bæringer og uden klikspænder. Den kan bruges på ryggen hvis man ikke har mod på fastviklen. Kan bruges til længere ture. Nogle mærker kan justeres i panelet og egner sig derfor fra nyfødt.


Bærestillinger/bærepositioner/bindinger

Barnet sidder i en meh dai på samme måde som i andre bæreredskaber (frøstilling og med C-formet ryg). Der findes kun en binding på front og ryg.

En meh dai med viklestropper giver mulighed for at lave anderledes afslutninger ved rygbæring og få spredt stropperne godt ud for at fordele vægten bedre.
Ulig en meh dai uden viklestropper, kan dette give ekstra støtte til både barnet og bæreren da man kan brede stropperne ud over barnets numse og bærerens ryg og skuldre for en bedre støtte.


Fordele ved en meh dai

En meh dai er nem at bruge og sætte korrekt. Den er hurtig at tage på. Den er nemmere end en bæresele, da der ikke er nogen spænder og seler der skal tilpasses. Den kan fint deles med en partner der også ønsker at bære Den er god til rygbæring hvis man ikke har mod på fastviklen eller har et barn der spræller rigtig meget.

I en meh dai med viklestropper får man en ekstra støtte for barn og bærer, da de kan bredes ud over ryg og skuldre på bæreren, samt under barnets numse.


Typiske udfordringer forældrene oplever med en meh dai

Man får købt en MD hvor panelet er for bredt og derfor ikke passer til barnet. Nogle producenter anbefaler at deres MD kan bruges fra nyfødt (med vuggestilling) dette anbefales dog ikke.


Ulemper ved en meh dai

En typisk meh dai, kan først bruges fra barnet har en vis størrelse, da panelet er i en bestemt størrelse som skal passe til barnet. Der er mindre ryg- og nakkestøtte i en MD og den kan kun bindes i et lag. Bæremulighederne er begrænset, da der kun er en binding. Det er ikke alle der syntes at de relativt smalle stropper fordeler vægten optimalt da de ikke kan bredes ud.

I en meh dai med viklestropper kan man opleve at to mærker er forskellige, selvom grundformen er den samme. Nogle mærker har polstring, andre ikke og skulderstropperne kan være forskellige i breden.


Bæresele (Ergonomisk)


En ergonomisk bæresele er et bæreredskab med mavebælte og skulderstropper, alt sammen med klikspænder der kan justeres til barn og bærer for den optimale bærekomfort og ergonomi. Mange bæreseler har en indsats til de nyfødte der giver god nakkestøtte.


Målgruppe

Hvis man ønsker noget hurtigt og nemt at tage på. Når spænderne er justeret til bæreren, er det bare at lukke dem omkring baby.


Bærestillinger/bærepositioner/bindinger

Der er kun en bærestilling og ‘binding’ i den ergonomiske bæresele. Det er vigtigt at undersøge om barnet kan sidde i oprejst frøstilling og er støttet fra knæhase til knæhase af panelet. Man kan bære på front og ryg og desuden kan nogle bæreseler også bruges på hoften.


Hvilke krav skal bæreselen leve op til for at være ergonomisk?

For at kunne kalde sig ergonomiske, er det vigtigt at bæreselen giver baby mulighed for at sidde oprejst, i frøstilling. Stoffet skal støtte fra knæhase til knæhase og der skal være nakkestøtte i form af en baby indsats til de helt små. Brede skulderstropper og et bredt mavebælte er en fordel da disse fordeler babys vægt bedre end smalle stropper.


Fordele ved ergonomiske bæreseler

Den er hurtig at tage af og på. Man behøver ikke sætte sig ind i bindinger, men det er vigtigt at man sætter sig ind i teknikken omkring at få spændt selen korrekt og at man er bevidst om at alle spænder bør løsnes og strammes hver dag man bruger selen, da kroppen ændre sig, både hos baby og bærer. Bæreseler tiltaler ofte mænd mere end fx vikler. Det er nemt at bære på ryggen hvis man ikke har mod på en fastvikle.


Typiske udfordringer forældrene oplever med ergonomiske bæreseler

Ikke alle bæreseler sidder godt på alle mennesker. Det er klart en fordel hvis man prøver nogle stykker før man vælger. Det er usandsynligt at to mennesker kan dele den samme bæresele uden at skulle justere selerne. At man ikke får sat sig ordentligt ind i at justere selen og derfor ikke får den bedste støtte og bærestilling. Baby er for lille til bæreselen eller for stor til indsatsen. Rygstykket på bæreselen skærmer for babys udsyn, sådan at de kan opleves som utilfredse og “ikke vil sidde i selen” fordi de har nået en alder hvor de er nysgerrige og gerne vil kunne se mere af verden.


Ulemper ved ergonomiske bæreseler

Deler man bæreselen med andre, kan det være svært og tage tid at justere den. Det er ikke alle mennesker der kan passe alle seler og man kan opleve at dele af selen/spænderne gnaver. Mange tænker ikke på at kroppen kan være forskellig fra dag til dag og justerer derfor ikke alle spænder, men kun få af dem når de tager bæreselen på. Man kan opleve perioder hvor selen ikke passer barnet. Ved rygbæring kan man opleve at det er svært at få barnet højt nok op på grund af mavebæltet.


Forslag til mærker

Der findes ikke så mange forskellige mærker bæreseler i Danmark og det kan være svært at få prøvet nogle forskellige inden man køber. Men det er vigtigt at være opmærksom på at nogle mærker egner sig mere til alm og petite kropstyper, korte overkroppe og andre til større kropstyper og brede skuldre.

ErgoBaby - God til alm kropstyper Manduca - God til alm/små kropstyper Tula - God til store/brede kropstyper Lenny Lamb Natibaby Didymos Fidella

Onbuhimo (Onbu)


En Onbu er syet i samme princip som en MT, med den forskel at den ikke har et mavebælte, de nederste stropper er derfor erstattet af ringe som man bruger til at binde med. Denne type findes også med spænder a la en bæresele, igen dog uden mavebælte.
Onbu er primært til rygbærring og større børn der kan have armene ude over panelet.
Barnet bør sidde stabilt, og panelet bør ikke være højere end til barnets armhuler.
Barnet må sidde i Onbu så længe som man lyster, bare h*n sidder korrekt.



Podgai (pod)


En pod minder meget om en Onbu.
Panelet er længere, men bruges på samme måde til at lave sædet med. Den har ikke ringe i bunden, her bruges de lange skulderstropper til at binde og sikre sædet med under barnets numse.
Barnet må sidde i en pod så længe man ønsker, bare h*n sidder korrekt.

Sæt dig godt ind i råd om sikkerhed når du bærer dit barn

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Populære indlæg